Kuinka vähentää ruokahävikkiä tehokkaasti?

Ruokahävikki on yksi nykypäivän suurimmista haasteista, mutta onneksi jokainen meistä voi omilla toimillaan vaikuttaa sen vähentämiseen. Haluamme omalta osaltamme auttaa asiakkaitamme löytämään parhaat käytännöt ruokahävikin minimoimiseksi.

Ensimmäinen askel on suunnitelmallisuus: Tee ostoslista ja noudata sitä, tämä auttaa ostamaan vain tarvittavat tuotteet ja välttämään heräteostoksia. Hyödynnä lisäksi kausituotteita, sillä ne ovat paitsi edullisempia, myös tuoreempia ja näin ollen pidempään säilyviä.

Toinen tärkeä keino on säilytyksen optimointi: Tarkista jääkaappisi ja pakastimesi lämpötilat. Jääkaapin ihanteellinen lämpötila on noin +3–+5 astetta ja pakastimen -18 astetta. Oikea lämpötila pidentää ruokien säilyvyyttä ja pitää ne tuoreina pidempään. Muista myös järjestää jääkaappisi niin, että vanhimmat tuotteet ovat helposti saatavilla ja käytät ne ensin.

Hyödynnä ruoantähteet ja luovuus keittiössä

Ruoantähteiden hyödyntäminen on loistava tapa vähentää hävikkiä! Suosittelemmekin rohkeasti kokeilemaan erilaisia luovia ideoita keittiössä – esimerkiksi eilisen tähteistä voi loihtia uusia aterioita, kuten keittoja, piirakoita tai salaatteja. Voit myös pakastaa ylijääneet ateriat myöhempää käyttöä varten. Tämä ei ainoastaan säästä rahaa ja vähennä hävikkiä, vaan myös säästää aikaa arjen ruoanlaitossa.

Kannattaa myös kokeilla erilaisia säilöntämenetelmiä – esimerkiksi vihannekset ja hedelmät voi säilöä hilloina, mehuina tai etikkasäilykkeinä. Yrtit voi kuivata tai pakastaa, ja leivänkannikat muuttuvat uunissa herkullisiksi krutongeiksi. Nämä pienet niksit auttavat hyödyntämään ruokaa kokonaisvaltaisesti ja vähentämään jätettä.

Hohti hävikittömämpää tulevaisuutta

Yhteistyö on avainasemassa, kun tavoitteena on ruokahävikin vähentäminen valtakunnallisesti. Me Palvelutukku Kolmiolla uskomme, että yhdessä asiakkaidemme kanssa voimme tehdä suuria muutoksia. Kannustamme myös yhteisöjä ja yrityksiä jakamaan parhaat käytäntönsä ja vinkkinsä toisilleen: esimerkiksi ylijäämäruoan lahjoittaminen hyväntekeväisyyteen tai yhteisöruokailujen järjestäminen ovat hienoja tapoja vähentää hävikkiä ja samalla auttaa muita. Yhdessä voimme oppia uusia tapoja ja luoda innovatiivisia ratkaisuja, jotka auttavat matkalla kohti kestävämpää tulevaisuutta!

 

Palvelutukku Kolmio on täyden palvelun palvelutukku Lahdessa. Palvelemme asiakkaitamme joustavasti kaikissa tilanteissa – myös yllättävissä. Tutustu meihin ja koe aito innostuksemme yrittäjyyteen,
lähiruokaan ja hyvään palveluun omalla alueellasi – Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa! Tutustu lisää meihin ja palveluvalikoimaamme osoitteessa: www.palvelutukkukolmio.fi